Sztuka w erze postprawdy: jak interpretować dzieła w czasach dezinformacji.
Koronnymi czynnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje dają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwasowy i gorzki. W każdym czy też razie, istnieje ogromna ilość substancji w winogronach, które zapewniają smak. Substancje te są bieżące w błahych liczbach (mierzonych w pewnych sytuacjach w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dają gronom charakterystyczny smak, określany, jako smak fundamentalny. Smak podstawowy charakteryzuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych odnajdują się położone w wewnętrznej części skórki grona. Właśnie dlatego ważne jest, żeby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w trakcie kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona posiadają ten sam aromat, niemniej jednak różny bukiet.
1. Zobacz szczegóły
2. Dowiedz się więcej
3. Wejdź
4. Odwiedź stronę
Historia mody: jak ubrania odzwierciedlają naszą kulturę.